Parochieel Centrum

  • Nicolaasparochie Zoetermeer DE architekten
  • Nicolaasparochie Zoetermeer DE architekten
  • Nicolaasparochie Zoetermeer DE architekten
  • Nicolaasparochie Zoetermeer DE architekten
  • Nicolaasparochie Zoetermeer DE architekten

In 2005 werd ons bureau benaderd om mee te denken in de realisatie van een multifunctioneel gebouw voor de Nicolaasparochie dat plaats kan bieden aan groot scala van activiteiten. Dit parochieel centrum zou zijn plek moeten vinden op de locatie van de bebouwing aan het Nicolaasplein naast de Nicolaaskerk. Doordat de bestaande bebouwing in zeer slechte bouwkundig staat verkeerde is er een nieuwbouwplan gemaakt waarbij de bestaand bebouwing gesloopt wordt.

Het plan bestaat uit een centraal gelegen binnenplein dat de entree vormt voor het parochieel centrum. Dit binnenplein heeft aan de zijde van de Nicolaaskerk een volledig glazen wand en daarnaast een groot daklicht zodat er een sterke visuele relatie ontstaat tussen de kerk met de fraaie glas in lood ramen en het centrum. Door de glazen wand met daarin grote schuifpuien wordt de ruimte tussen de kerk en het nieuwe centrum een aantrekkelijke besloten buitenruimte die in de zomer een onderdeel van het binnenplein kan vormen.

Vanuit het binnenplein zijn verschillende zalen bereikbaar die plaats kunnen bieden aan allerhande activiteiten zoals vergaderingen, koren, hobbyverenigingen enz. Aan de zijde van het Nicolaasplein bevindt zich een jongerengedeelte van twee bouwlagen die door middel van een vide in open verbinding met elkaar staan. Op het dak van het plein bevinden zich twee buitenterrassen bereikbaar vanuit het jongerengedeelte en één van de zalen.

In de architectuur is aansluiting gezocht met het speelse en organische karakter van de Dorpsstraat. Het plan bestaat uit een aantal volumes die doormiddel van glazen stroken visueel van elkaar gescheiden zijn. Elk volume kent een eigen ritmiek en verhouding van gevelopeningen. De bestaande gevel aan de Dorpsstraat blijft in het plan behouden en staat als een soort losse schijf voor het centrum.

Parochieel Centrum Zoetermeer DE architekten